Het is een algemeen bekend dingetje dat de meeste mannen niet vies zijn van een beetje klussen. Maar wie had gedacht dat er in BNN-presentator Dennis Storm (28) een ware meubelartiest schuilt? En niet zomaar meubels. De beste man beheerst de kunst om oude troep om te toveren tot geheel nieuwe gebruiksvoorwerpen. Sinds drie maanden is hij trotse eigenaar van zijn winkel in hometown Den Haag. Atelier Raconteur luidt de naam en als we Dennis zelf mogen geloven is dit het begin van een imperium. Fwajeur gluurt mee in het atelier.
Van stieren berijden in Try Before You Die tot Italiaans mensenvlees wegsnabbelen en het simuleren van bevallingspijntjes in Proefkonijnen. Het afgelopen decenium heeft Dennis flink wat mooie televisieprogramma’s op zijn naam weten te verzamelen. Dat hij tegenwoordig niet alleen op de beeldbuis te vinden is maar ook vier dagen in de week bijklust in zijn eigen atelier, komt dan ook als een verrassing.
Maar voor Dennis zelf is Atelier Raconteur niets nieuws. “Ik had al een hele tijd een werkplaats in Kijkduin, daar moest ik op een gegeven moment uit en toen ben ik op zoek gegaan naar een werkplaats in de Weimarstraat, een straat die ik heel tof vind. Uiteindelijk vond ik een werkplaats waar ik ook nog eens een winkel bij kon krijgen. Ja, daar zeg je natuurlijk geen nee tegen.”
De liefde voor het slopen en het opnieuw creëren van dingen ontstond op jonge leeftijd. “Sinds ik mijn eerste gereedschapskoffertje van mijn ouwe kreeg eigenlijk. De vogelhuisjes werden ieder jaar groter en beter afgewerkt.” Dan over het ontstaan van de zaak: “Atelier Raconteur is inmiddels onderdeel van de Beach Boys Group (www.beachboysgroup.com), het moederschip dat ik met twee vrienden run waaronder al onze bedrijven, ideeën en uitspattingen vallen. In de atelier ben ik leading, maar waar nodig staan zij mij bij.”
“Werk wil ik het absoluut niet noemen. Feit is dat het nog steeds leuk is om te doen.”
Waar de atelier zich voornamelijk op richt is het maken van meubels op maat. “Daarnaast houden we ons bezig met het slopen en renoveren van huizen. Alle troep die ik daar tegenkom, kan ik vaak weer gebruiken voor een nieuw projectje.” Een beetje recyclen van oude troep dus op geheel creatieve wijze. Maar zaak of geen zaak, werk wilt Dennis het absoluut niet noemen. “Ik pak mijn hobby wellicht wat groter aan dan de gemiddelde postzegelverzamelaar, maar feit is dat het nog steeds leuk is. Dat ik er nu ook nog eens aan verdien, is natuurlijk extra tof.”
Wie even snel een Frans woordenboek erbij pakt, ontdekt dat ‘raconteur’ staat voor ‘de verteller’. Bijna ieder item in de ruimte is dan ook in het bezit van een leuke anekdote. “Wil je een tof verhaal horen?” vraagt Dennis enthousiast. Hij veert op en loopt richting een enorme constructie. “Dit is een alpenlamp afkomstig uit 1958. Deze gebruikten ze in de jaren ’50 en ’60 in de bergen wanneer er iemand vermist was. Best een pittig ding dus er waren dan ook twee mannen voor nodig om hem te bedienen.” Hij plaatst zichzelf achter de lamp om even voor te doen hoe dat dan ongeveer ging. “Deze ben ik dus aan het ombouwen. Ik wil er een zwak lampje inzetten zodat je hem bijvoorbeeld in een hotel of restaurant kunt plaatsen.”

“Ik pak mijn hobby wellicht wat groter aan dan de gemiddelde postzegelverzamelaar.”
Mazzel voor de BNN-presentator dat hij zo nu en dan de hort op mag voor het programma 3 op Reis. Naar eigen zeggen is reizen namelijk toch wel waar hij de meeste inspiratie vandaan haalt voor zijn nieuwste creaties. “Bali en Lissabon vind ik toch wel hele fijne plekken. Ik wil sowieso nog wat kasten maken met azulejos, dat zijn typische Portugese tegeltjes. Ja, dat lijkt me wel mooi.”
Leuk voor Dennis natuurlijk dat hij zo geniet van zijn eigen handarbeid, maar hoe zit dat eigenlijk met die klanten? “Kijk. Als ik bijvoorbeeld een dienblad maak dan vindt iemand dat gewoon leuk, maar het is niet per se bijzonder. Vorige week heb ik iemand oprecht heel blij gemaakt. Een 17-jarig meisje ging op kamers wonen en haar ouders zochten nog een origineel cadeau. Toen heb ik een aantal oude oventjes ingekocht, alle viezigheid en overbodig ijzer eruit gehaald, er lampjes in gezet en een set nachtkastjes was geboren. Was ze super blij mee. En ik natuurlijk ook. Ik vind het sowieso al leuk om op die manier nieuwe voorwerpen te maken, des te meer als iemand anders dat ook kan waarderen.”
En ook opa’s koffer kreeg een heuse renovatie. Toen een klant vroeg of er van een oude kist een tafeltje gemaakt kon worden, wist Dennis zich er wel raad mee. “Natuurlijk kan ik er wel een tafel van maken. Maar het enige wat je dan kunt doen is er een glazen plaat overheen leggen en er pootjes onder zetten, op de grond ermee en je hebt een leuke salontafel. Wat ik zelf een toffer idee vond was om er een kast van te maken. Zodoende.”
“Ik sta liever in mijn werkplaats dan dat ik een stom spelletje sta te presenteren.”
Maar is er met al dat geklus nog wel tijd over voor het in elkaar timmeren van leuke televisieprogramma’s? “Ik doe eigenlijk alleen nog maar de programma’s die ik echt leuk vind. De afgelopen jaren ben ik er al minder gaan doen. Op dit moment is het dus echt alleen 3 op Reis en misschien komt er ooit nog wel weer iets bij. Maar ik ga niet meer net zoals vroeger zes of zeven programma’s per jaar maken. Daar vind ik de meeste programma’s gewoon niet leuk genoeg voor. Ik sta liever in mijn werkplaats dan dat ik een stom spelletje sta te presenteren.”
Dat Dennis een redelijke ambitie heeft wanneer het aankomt op bouwen, moge duidelijk zijn. Een stap die hij sowieso nog wil maken is het creëren van een hotel. “De bouwtekeningen zijn gebaseerd op de ideeën die alweer zo’n vier à vijf jaar in mijn hoofd rondspoken. Waar Atelier Raconteur deel één is, is het hotel deel twee van het imperium. Het beste van wat ik de afgelopen jaren heb mogen zien voor mijn werk met 3 op Reis heb ik samengevoegd om het vervolgens in mijn stijl af te maken.” Het is nu alleen wachten op de gemeente om zijn plannen te steunen. Bij goedkeuring kan er gebouwd worden. Dennis stellig: “Liever vandaag dan morgen.”
Wie op de hoogte gehouden wil worden van dat imperium of simpelweg de creatieve uitspattingen van Atelier Raconteur wil bekijken, is vrij om de website te bezoeken. www.atelierraconteur.com. Hieronder alvast een klein rondje van de zaak.




