Tandenborstels signeren met Lieve Bertha

Hoezeer de heren in groep 4 niets van elkaar moeten hebben, zo onafscheidelijk zijn zij nu. Op het gebied van muziek en vriendschap althans. Ook maken ze tussen de drukte door leuke filmpjes voor op YouTube. Ik ben in gesprek met niemand minder dan het eigenaardige muzikale duo Koen Brouwer (21) en Rens Polman (20), ook wel bekend als Lieve Bertha. Na de middelbare school besloten zij het studeren te laten voor wat het is en te leren van zichzelf. Met succes.

Na een wandeltocht door de regen kom ik dan eindelijk aan op het boerderij van de mannen. Al proestend van het lachen doen ze de deur open. Eenmaal binnen snap ik waarom. Koen en Rens waren in een grappige bui en besloten de rookmachine aan te gooien. De weg naar de keuken was dan ook een uitdaging. Of ik wat verse brandnetelthee wilde. Koen verdwijnt enthousiast naar de tuin en komt terug met wat verse blaadjes.

Koen en Rens groeien op in de buurt van Arnhem en hadden in hun jongere jaren een hekel aan elkaar. Rens was altijd aan het zingen en Koen vond dat maar raar. Vanaf groep 5 ontstaat er dan toch een vriendschap welke leuke momenten oplevert. “Dan gingen we ineens de klas uit en gingen we op ontdekkingsreis.” Wanneer Koen en Rens als 16-jarige jongetjes op vakantie gaan, beginnen ze wat te pingelen en te zingen op straat. Dat sloeg aan. “We begonnen onder de naam Serenade. We gingen op vakantie zonder geld. De mensen vonden ons heel schattig dus haalden we veel geld op. Toen kwam de eerste bruiloft en speelden we wat covernummers.” Rens groeit op in een muzikaal gezin en is dus altijd wel bezig geweest muziek. Koen had echter nooit durven denken dat hij nu fulltime muzikant zou zijn. “Ik wist überhaupt niet eens dat ik muziek kon maken. Ik wilde altijd acteur of cabaretier worden.” Koen besluit op zangles te gaan. Een nieuwe passie ontluikt.

De muziek gaat steeds beter en de jongens krijgen er steeds meer plezier in. Koen en Rens komen langzamerhand met eigen nummers en spelen deze onder de naam Lieve Bertha. Serenade zijn ze enkel wanneer ze de covernummers spelen. “Het is moeilijk om twee personages te spelen. Enerzijds Serenade, anderzijds Lieve Bertha. Mensen vroegen ons dan of we Lieve Bertha waren terwijl we covers speelden. Dat was te verwarrend.” De jongens besluiten Serenade achter zich te laten en verder te gaan met Lieve Bertha. Een bandnaam met een bijzonder verhaal. Koen en Rens komen graag in kringloopwinkels en ontdekten tijdens één van hun bezoekjes een foto van een excentrieke vrouw. Ze konden het schilderij niet laten liggen en doopten de vrouw in kwestie tot Bertha. En wel een ‘Lieve Bertha’.

De heren zijn echter niet alleen geliefd dankzij hun Nederpop. Regelmatig gooien ze wat filmpjes op YouTube vol met avonturen. Zo regelen ze een limousine en vragen ze aan de mensen op Utrecht Centraal of zij los willen komen van hun sleur door met hun mee gaan naar het kinderboerderij. Of koken ze voor een wildvreemde op een woonboot om vervolgens te overnachten in een beddenzaak. De filmpjes doen vermoeden alsof de jongens zomaar de straat op gaan en maar wat doen. Dat terwijl er van te voren netjes een brainstorm wordt gehouden. “Er zit veel meer tijd in onze filmpjes dan de mensen denken. We gaan dan zitten en wegen verschillende factoren af. We willen het wow-effect in ons filmpje, het moet om ons draaien en er moeten andere mensen in voorkomen.” Zo vertelt Rens. Daarmee benadrukken de heren hoe overtuigd je moet zijn van je eigen kunnen. “Je weet dat het gaat lukken om een gratis knipbeurt te regelen bij een kapper. Waarom? Omdat er zo’n twintig kapperszaken ergens in de buurt zijn. Spreid je kansen.”

Arrogantie komt niet voor in het woordenboek van de jongens. Koen en Rens zijn juist ontzettend  dankbaar. Toch weten zij heel goed waar hun kracht ligt. “Onze eigenheid wordt heel erg gewaardeerd en we doen ons niet anders voor. Als mensen ons niet leuk vinden, dan is dat ook prima.” Ook de combinatie van filmpjes maken en muziek doet het erg goed. “We investeren in onze filmpjes. Als de mensen die leuk vinden, gaan ze vanzelf een keer kijken naar wat voor muziek we maken. En andersom. Het versterkt elkaar.”

Koen en Rens bevinden zich momenteel op een roze wolk. Al helemaal sinds ze een band achter zich hebben en ze weer een nieuwe videoclip uit hebben. Het is één en al vriendschap en liefde. “Soms denken we er ook wel eens aan wat er van ons terecht zou zijn gekomen als we elkaar niet hadden gekend. Ik was dan waarschijnlijk iets saais gaan studeren,” vertelt Koen. Iets later op de televisie doen zien ze ook wel zitten. Maar dan moet het wel een programma zijn waar ze achter staan. Voorlopig genieten ze nog van Lieve Bertha, zijn ze druk bezig met het signeren van tandenborstels en het maken van komische filmpjes om de wereld met een glimlach achter te laten. Koen en Rens sluiten af met een memorabel dansje. Ik wens de jongens succes en keer weer terug naar de genadeloze waterval – dit keer met een lach.

www.lievebertha.nl

Nieuwsgierig naar het memorabele dansje? Klik!

Fotografie: Nol van Meegeren

 

11 Comments

  1. Ohja, en zou je niet even vermelden op welke manier je ookalweer aan dit geweldige duo bent gekomen? Hm? Wíé zag ze het eerst? Nee oke.

    Haha heel leuk interview, ik heb genoten! En de eerste foto is zo lekker guitig :-)

  2. Naomi. Onwijs gaaf je nieuwe site!! Ben je ook dankbaar dat ik deze gasten heb ontdekt echt toffe gasten. Creatief, muzikaal en wat ‘n lef✌

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *