Een tas vol talenten

Het moet zo’n anderhalf jaar geleden zijn dat ik de charmante kunstenaar Tinus Teder voorbij zag komen in het televisieprogramma Koffietijd. Met sprankelende groene ogen en zijn lange haren in een staart vertelde hij over zijn kunstwerk dat geveild zou worden tijdens het programma. Vliegensvlug vlogen mijn vingers van afstandsbediening naar toetsenbord om deze Tedere Tinus te zoeken op het digitale web. Anderhalf jaar later ben ik in zijn atelier in Rotterdam. De lange haren hebben plaatsgemaakt voor een kort kapsel en een baardje. Na een korte zangsolo op Lou Reed neemt hij plaats op de stoel tegenover me.

De Rotterdamse kunstenaar kwam 24 jaar geleden ter wereld als Martijn van Dijk. Waar komt de naam ‘Tinus Teder’ dan vandaan? “Het is eigenlijk mijn artiestennaam. Tinus is gewoon een bijnaam. Ze noemden me eerst altijd ‘Gekke Tinus’. Later werd dat ‘Tinus Teder’, omdat ik lief ben voor de meisjes. En nog steeds.” Een gevoelige jongen dus. Je zou denken dat hij een kunstzinnige studie achter de rug heeft. Niets blijkt minder waar. Tinus studeerde Management Economie & Recht in Rotterdam. “Ik wist niet precies wat ik wilde dus besloot ik voor een brede studie te kiezen. Maar toen ik stage liep op kantoor vroeg ik me af of dit het nou wel was voor mij.” Hij rondde zijn studie netjes af en koos voor het schilderen.

Tinus is altijd wel een creatieveling geweest. Zo tekende hij op de middelbare school graag tekeningetjes in de tafel en ontwierp hij T-shirts op zijn computer. Toen hij op zijn 19e werd belazerd door zijn toenmalige vriendinnetje ontdekte hij de wereld van het schilderen. “Mijn broertje schilderde altijd. Toen ik last had van mijn liefdesverdriet zei hij dat ik ook eens een kwast moet pakken. En dat deed ik. Het had een therapeutische werking.” Een passie was geboren en niet onopgemerkt. Een kennis besloot dat hij een schilderijtje van de jonge Tinus wilde kopen, waarvan de student naar eigen zeggen dan weer even lekker een weekendje kon zuipen. Een sneeuwbaleffect ontstond. Steeds meer kennissen wilden een Tinus Teder in huis. Na drie jaar te hebben geoefend, besloot de jonge kunstenaar zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel om fulltime te kunnen schilderen. Om een uurtje of acht gaat zijn wekker en twee uur later staat hij alweer fris en fruitig in zijn atelier.

Hoewel het soms lijkt alsof de kunstenaar zich dag en nacht bezighoudt met zijn schilderijen valt het best wel mee. Om vijf uur, soms tien uur ’s avonds – afhankelijk van zijn flow – verlaat Tinus zijn atelier. Tijd voor ontspanning. Kunst en hockey lijken misschien een vreemde combinatie. Toch speelt Tinus graag een balletje op het hockeyveld. “Maar ik ben geen kakker, hoor.” Het weekend is dan ook gewoon weekend en dus tijd voor een drankje in de kroeg. Tinus heeft dan wel het tweede deel van zijn naam te danken aan zijn tedere omgang met vrouwen, maar uitgaan om te scoren past niet in zijn straatje. “Ik ben er gewoon lekker met mijn vrienden en soms kom je wel eens wat tegen. Van daten houd ik al helemaal niet. Dan komen er weer verwachtingen. Liever ga ik gewoon iets leuks doen met een meisje.” Een vrije vogel dus.

Het leven lacht Tinus toe. Zijn schilderijen verkopen als hete broodjes over de toonbank en de opdrachten stromen binnen. Zo is hij op het moment bezig met een schilderij in het thema New York en is hij inspirator voor Rotterdam. “Stichting Lokaal zocht jongeren die iets tofs deden en zo anderen konden inspireren. En daar hadden ze mij voor gevraagd.” Leuke feestjes en aandacht zijn echter bijzaak voor de schilder. Het leukste aan zijn vak vindt hij namelijk dat hij elke dag mag schilderen en daarvan kan leven. Een leven zonder schilderen is voor hem dan ook nauwelijks in te denken. Wel hoopt Tinus ooit een eigenaar te zijn van een strandzaak. “En dan wil ik bijvoorbeeld gaan schilderen voor die tent. Dat lokt ook weer mensen.” Hij zuigt nadenkend op het puntje van een tandenstoker. “En als ik op een dag echt niet meer kan leven van schilderen, dan komt het ook wel goed. Ik heb een tas vol talenten,” zegt hij met een grote grijns. Tinus is er heilig van overtuigd dat alles lukt wanneer je iets echt graag wilt.

Wie nieuwsgierig is naar de eigenzinnige kunst van deze Tedere Tinus mag zichzelf een geluksvogel noemen. De kunstenaar exposeert namelijk momenteel op drie plekken in Rotterdam. Zo zijn Tinus’ werken te vinden in restaurant Kris Kras, het Nieuw Rotterdams Café en meubelzaak Roch Bobois.

www.tinusteder.com

Fotografie: Sander Hölsgens

13 Comments

  1. Noami, het moet even gezegd worden: respect voor jou! Ik vind het heel stoer dat je deze interviews afneemt en dit leest heel prettig! Interessant interview met interessante kunstenaar dan ook!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *