Basha de Bruijn: Aanstormend Talent

Basha de Bruijn

In de categorie ‘Aanstormend Talent’ betreedt de 23-jarige Basha de Bruijn als genomineerde de VIVA400, dé lijst met 400 jonge, succesvolle vrouwen afkomstig uit verschillende branches.  Begin 2013 maakt ze een videoclip voor Carice van Houten. Sindsdien stromen de film- en regisseeropdrachten binnen. Met een cv waar je op 23-jarige leeftijd ‘U’ tegen zegt, is deze nominatie dan ook welverdiend. Een portret van een jonge en ambitieuze regisseur. Normaal gesproken achter de schermen, nu in de spotlights.

Het is tien uur ‘s ochtends wanneer we op haar kantoor zitten. Gelegen op kruipafstand van haar appartement in hartje Amsterdam. Basha’s werkdag is net een klein uurtje begonnen. Als 23-jarige freelancer heeft ze het best prima voor elkaar. Haar kantoor oogt als een tweede huiskamer en fijne werkplek wat in een goede lijn ligt met de sfeer die in haar video’s terugkomt: rustig, vrouwelijk, maar vooral een fijne sfeer én mooi natuurlijk licht. Met een groot scherm op haar bureau en een meter verderop een houten eettafel met wat mooie bloemen erop. Of ik een cappuccino wil en of ik daar wat chocola bij lust. Zo gevraagd, zo beantwoord, zo gedaan en daar zitten we. Koffie in de handen, chocola in het midden van de tafel. En de vraag die al weken op het puntje van mijn tong ligt. Wie is toch die Basha de Bruijn?

“Wie is Basha de Bruijn?” herhaalt ze mijn vraag met enige twijfel. “Ik ben regisseur. Steeds meer.” We doen even een kleine terugblik. Basha ziet levenslicht in Almere maar verhuist op haar vijfde samen met haar ouders en haar zusje naar Haarlem, de plek waar ze haar jeugd doorbrengt en zowel een havo- als vwo-diploma behaalt. Waar de meeste jongeren na het behalen van hun diploma aan wilde vakanties en een studie denken, zaten Basha’s gedachten heel ergens anders. “In die tijd vond ik BNN heel gaaf. Dus ik besloot een mail te sturen met de vraag of ik er stage mocht lopen. Omdat ik eigenlijk geen opleiding deed werd er eerst nog even getwijfeld over mijn eventuele stage.” Gelukkig voor Basha werd er uiteindelijk iets geregeld waardoor ze er een  hele zomer stage mocht lopen. “For no money at all, maar dat maakte mij niets uit. Ik zat bij BNN!”

“Met zo’n nominatie wordt er toch een beetje een stempel op je gedrukt. Terwijl, ik doe echt maar wat.”

BNN is de plek waar Basha voor het eerst ontdekt dat ze ‘beeld maken’, zoals ze dat zelf mooi verwoordt, heel gaaf vond. “Je hoort natuurlijk van die cliché’s zoals ‘op mijn vijfde wist ik al dat ik dit of dat wilde worden’. Maar ik had dat totaal niet. Het enige wat ik op de middelbare school wist, was dat ik graag dingen wilde maken. Bij BNN leerde ik dat.” Een passie is geboren, dat moge duidelijk zijn. Maar aan elke zomer, en daarmee ook stage, komt een eind en dus besluit Basha om zich in te schrijven voor BNN University, een opleiding van zes maanden vanuit de omroep. “Dat was een ontzettend leuke tijd waar ik veel vrienden aan heb over gehouden. Zo mochten we naar het buitenland om verschillende reportages te maken.”

BNN University is een traject waar ze veel vrienden maakt en inmiddels is de naam Basha de Bruijn niet meer weg te denken op de redactie. “Op een gegeven moment gingen we naar Turkije om een item te maken. Maar eenmaal terug bleven de beelden maar liggen. Samen met Kim, een andere regisseur en tegenwoordig goede vriendin, besloot ik om ervoor te knokken om er toch nog een goede reportage van te maken. Uiteindelijk stelde het niet zoveel voor, maar we hadden het toch maar gedaan.” Helaas voor Basha besluit de omroep om Kim als regisseur te houden en Basha gedag te zeggen. “Waar dat aan lag, weet ik eerlijk gezegd niet. Mijn vermoeden is dat het kwam doordat Kim een paar jaar ouder was. Want we werkten allebei even hard en leverden goed resultaat.”

“Als ik terugkijk naar wat ik tot nu toe heb gemaakt, ben ik niet per se tevreden. Maar kritisch zijn houd je wel scherp.”

Na de korte opleiding verruilt Basha, toen 19 jaar, hometown Haarlem voor hoofdstad Amsterdam waar ze tegenwoordig nog steeds woont en werkt als freelancer. Na vier jaar is de VIVA-nominatie toch iets waar ze zich niet helemaal raad lijkt te weten. “Het lijkt wel alsof er ineens een stempel op je wordt gedrukt met zo’n nominatie. Ik maak namelijk al vier jaar lang video’s en nu is dat ineens iets. Terwijl: Ik doe echt maar wat.” Complimentjes weet ze zichzelf ook geen raad mee. Evenals de definitie van ‘bescheidenheid’. “Wat is bescheiden?” vraagt ze.  “Maar echt. Wanneer ben je bescheiden? Als ik terugkijk naar wat ik tot nu toe gemaakt heb, ben ik niet helemaal tevreden. Maar aan de andere kant houd zoiets je ook weer scherp,” verklaart ze.

De ‘maar wat doen’-mentaliteit van Basha kan ietwat nuchter ogen, maar het is een visie waar ze zich hard voor lijkt te willen maken. Het is niet zomaar wat aankloten. “Natuurlijk heb ik wel een duidelijk doel. Ik wil steeds meer mooie dingen maken. Maar daarvoor moet je wel je handen uit de mouwen steken. Zo hebben de grootste musici, kunstenaars en regisseurs het ook in het begin gedaan: doen!”

Haar ambitie leverde Basha de afgelopen jaren in elk geval een hoop mooie klussen op. Eén daarvan was het maken van een videoclip voor niemand minder dan actrice en zangeres Carice van Houten. “Samen met een aantal anderen moest ik een idee pitchen voor een videoclip. Uiteindelijk werd ik gekozen. Dat was echt als een droom die uitkwam.” Ze leunt even achterover in haar stoel.  “Sinds kleins af aan keek ik al naar de videoclips op MTV,” vertelt ze. “Oké, dat deed iedereen in die tijd. Maar ik merkte dat ik wel echt obsessief ernaar keek.” Het maken van een videoclip smaakte meteen naar meer. “Het liefst zou ik er nog veel meer maken en uiteindelijk lijkt me het ook vet om commercials te mogen maken voor bekende merken als Nike. Ken je Menno Mans en Paul Geusebroek? Niet? Oh. Nou die moet je echt even opzoeken. Zij maken echt super vette commercials. Ze deden trouwens ook de videoclip ‘Sukkel voor de Liefde’ van The Opposites. Zij zijn wel een voorbeeld op Nederlands niveau.” Wanneer we het op internationaal gebied betrekken, lijkt Basha diep onder de indruk van het werk van Yoann Lemoine.  “Hij is fantastisch, werkelijk fantastisch,” bijna brullend door haar kantoor.

Toch valt het Basha op dat het voornamelijk de mannen zijn die de letterlijke regie in handen hebben. “Waar dat aan ligt, weet ik niet precies. Misschien aan de vrouwen, misschien ook niet. Maar ik ben de namen afgegaan van verschillende productiehuizen geweest en daar viel me op dat er enorm weinig vrouwen in dienst zijn. Er zijn bijna geen vrouwelijke regisseurs. Ergens snap ik het wel wanneer we kijken naar camerawerk. Het is fysiek erg zwaar. En als regisseur moet je toch wel een beetje je mannetje staan. Ik zou wel meer vrouwen in het veld willen zien. Maar volgens mij is dat nu allemaal aan het opkomen en dat vind ik gaaf.”

“Als je kijkt naar wat er in Engeland aan videoclips wordt gemaakt. Kunstwerk na kunstwerk komt er van de grond. Heel gaaf!”

In haar eigen omgeving is er in elk geval geen gebrek aan vrouwelijke toppers. “Momenteel werk ik samen met Myrthe Mosterman aan video’s. Ik doe de regie, zij het camerawerk. Ik vind het normaal gesproken super fijn om zelf achter de camera te staan, dus om dat uit handen te geven was wel één van de moeilijkste dingen voor me. Maar Myrthe vertrouw ik volledig. We werken pas drie maanden samen, maar het lijkt alsof we elkaar al langer kennen.” Het vrouwelijke duo maakt onder andere wat herfst- en winterproducties voor Net5.

Het lijkt nog maar kort geleden sinds Basha haar passie heeft gevonden. Desondanks heeft de jonge regisseur behoorlijke ambities. “Het lijkt me uiteindelijk heel vet om in landen als Amerika of Engeland commercials voor bekende merken te mogen maken. Of videoclips voor grote artiesten.” Dan zachtjes: “Maar het maken van een film is ook wel iets dat op mijn lijstje staat.” Basha geeft toe dat ze verliefd is geworden op de beeldenscene uit Engeland. “Als je kijkt naar wat daar allemaal gemaakt wordt, kunstwerk na kunstwerk wordt er gelanceerd. Alsof het niets is.”

Voorlopig timmert ze nog even hard aan de weg in eigen land. Internationaal of niet, vermoedelijk zullen we haar naam nog wel vaker tegenkomen wanneer het aankomt op sfeervolle commercials en fraaie videoclips. Wat betreft die VIVA400-nominatie: of ze nu op 26 november 2013 een award pakt of niet, Basha de Bruijn is al een aanstormend talent.

www.bashadebruijn.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *